Er is te veel moois te zien om allemaal in een keer te laten zien in deze blog. Hoewel in de serie enkele bekende elementen niet ontbreken, beperk ik me hier tot wat details.
We starten bij deze brug over het Amstelkanaal naar de Jozef Israëlskade waar we direct bij een van de pronkstukken van de Amsterdamse school komen, het Berlage Lyceum.
Het gebouw heeft veel prachtige beeldhouwwerken op de hoeken. Meeuwen hebben meestal schijt aan mooie kunstwerken.
Het gesmede hek rond het gebouw is al prachtig.
Hieronder een aantal typische stijlelementen uit de Amsterdamse School.
Veel aandacht voor details is een van de typische stijlkenmerken.
Om in deze etagewoningen je spullen naar binnen te krijgen zijn er, zoals op veel plekken in Amterdam, hijsbalken aangebracht.
Als ik mijn foto's thuis bekijk lijk ik een lichte fascinatie te hebben gehad voor de patronen die dit oplevert. De blauwe lucht helpt deze ochtend mee voor het beeld.
Handig bedacht die hijsbalken, maar of je met zulke raampjes je nieuwe 8-zits hoekbank hiermee nou naar binnen krijgt waag ik te betwijfelen.
Ook deze geketende stoel is al even niet gebruikt, maar daar zal de winter wel debet aan zijn.
Onze gids van dienst Martin, vertelde overigens dat de ontwerper van deze wijk wilde voorkomen dat de bewoners de hele dag maar uit de ramen hingen. Het volk verheffen of zo. Daarom waren de ramen relatief hoog in de gevel geplaatst zodat je niet zittend op straat kan kijken. Het gevolg: de bewoners gaan allemaal op straat zitten.
Een andere typische gewoonte is op zaterdagochtend het beddengoed even lekker luchten.

Aan de Rijnstraat is nog een aantal mooie gevels te zien.
Op de andere hoek een gevelsteen van de Rooms Katholieke orde der Dominicanen: Loven, Bedelen en Prediken staat er en dat geeft wel ongeveer aan wat ze deden.
Nog een voorbeeld van de details in de gebouwen.
Of elke bewoner nu direct gelukkig wordt van wonen in deze bijzondere woningen weet ik niet.
Deze bewoner zag het misschien niet zo scherp, maar hij is ook niet helemaal scherp op de foto. Excuses daarvoor. Een typisch voorbeeld van frontfocus; de voorgrond wel scherp maar het onderwerp net niet. Stom!
Groen in de stad is soms een uitdaging.
Maar er is wel een mooi buurtparkje met daarin een mooi boompje. De voorjaarszon schijnt prachtig door de katjes.
Tja, aan de rand van zo'n iconische wijk worden ook nieuwe gebouwen neer gezet. Wat moet je dan voor een stijl neerzetten? Architectonische keuzes. In ieder geval is er aandacht geweest voor het lijnenspel. Tegen de blauwe lucht komt dat nog redelijk goed uit.
Stadsvogels hebben ook mijn aandacht gehad. Deze ekster zat heerlijk in het zonnetje te zingen.
Deze fuut gaat er iets te snel vandoor voor een echt scherpe foto, maar
met de weerspiegelingen in het water vind ik het beeld toch een
kunstwerkje. 
De baltsende duiven worden rustig gade geslagen door meneer en mevrouw kauw.
Ook typerend voor alle buurten in Amsterdam zijn de fietsen. De straten staan er vol mee. Om in zo'n drukke stad goed door te kunnen fietsen is een goeie bel van groot belang!
En met een zelfportretje eindig ik deze blog.
Ik ga zeker snel weer eens terug naar deze wijk in Amsterdam. Er zijn te veel prachtige details om in een keer in je op te nemen.