Rondje Macro -Schinkelbos

Zondagochtend 06:15 sta ik met Gert en Arjen van onze fotoclub klaar op de parkeerplaats van het Schinkelbos voor een rondje macrofotografie. Het Schinkelbos is een afwisselend natuurgebiedje dat in 1999 is aangelegd en direct grenst aan het Amsterdamse bos.Het ligt vlak bij Schiphol-Oost. 

Het is al lang licht, maar de zon is verscholen achter een sluier van wolken. Helaas geen dauw maar wel mooi zacht licht.

Hoewel we midden in een hittegolf zitten, gaan we duidelijk richting het einde van de zomer. De meeste planten zijn uitgebloeid en het zaad rijpt. Deze akkerdistels leggen het lot van hun nageslacht in handen van de wind.

Nog meer potentieel nageslacht.De gewone oeverlibel is net bezig te ontwaken. Een minuut later wappert hij even hard met zijn vleugels en vertrekt zonder zich bij de verkeerstoren te melden, althans ik hoorde het niet.Een zweefvlieg, ik vermoed de pyjamavlieg, snoept wat van de nectar als ontbijt.Nog een vlieg aan de ontbijttafel. Geen idee hoe deze heet.Wilde peen, inpakken of hier opeten vroeg de spin.Slakken waren er genoeg. Ze geven zo hun eigen draai aan  het leven.Wat ziet mijn oog daar? Zou zo'n oog op een steeltje nou ongeveer hetzelfde effect hebben als mijn macrolens?
Op de terugweg is de zon inmiddels achter de wolken vandaan gekomen. De nog lage zon zorgt voor mooi tegenlicht.Dan even een vraag: moet een foto altijd scherp zijn of kan een creatieve compositie juist interessanter worden bij onscherpte? Een van de leden van de fotoclub riep al eens dat scherpte zwaar wordt overschat. Midden in een veldje kamille dacht ik het maar eens uit te proberen. Ik vind het wel iets hebben, maar smaken kunnen natuurlijk verschillen.Een bijtje is de hele dag bezig zijn neus in andermans zaken te steken. Het knoopkruid vindt het allemaal prima zolang het stuifmeel maar verspreid wordt.
Bijna aan het einde van onze wandeling zie ik nog een zwartspriet dikkopje op een rozenstruik. Dit is een typisch vlindertje van deze ruigten met overjarige grassen en nectarrijke kruiden.
En als laatste nog een dikkop. De Schotse hooglanders moeten dit gebied een beetje open houden. Deze koe heeft het veel te druk met grazen om ons ook maar een blik waardig te gunnen.
Het Schinkelse bos. Een mooi ruig stukje natuur ingeklemd tussen Schiphol en een van de industrieparken van Aalsmeer. Het was de moeite van het bezoekje waard.

Mannen op borstenjacht!

Zaterdagochtend. Weerberichten gecheckt en na 9:00 uur wordt het er goed weer voor. De jacht op de borsten, blauwborsten wel te verstaan. Martin, Paul en ik rijden vanwege alle noodzakelijke sociale maatregelen elk in de eigen auto naar de polder Groot Mijdrecht.
Op gepaste afstand van elkaar en de andere vroege wandelaar speuren we het rietmoeras af. Vrijwel direct horen we ze en zien we ze heen en weer fladderen.
Idealiter zou er een op zo'n rietsigaar moeten zitten en zingen. Maar goed, zo'n geluk hebben we niet. We zien en horen er wel genoeg.
Half verscholen in het riet of tussen de takjes zien we ze wel. Leuk, maar niet voor de foto. Takkenvogels zijn het dan.
Een 'zwartborstje' toont zich wat beter. Ook leuk zo'n mannetje rietgors. Ze maken ook van die leuke geluidjes. Nadoen kan ik het echt niet.
Lekkere borstjes, oftewel ganzen, laten zich ook zien. Heeft u het wel eens geprobeerd, ganzenborst. Prima te doen zolang er niet te veel vlieguren mee gemaakt zijn.
Die grauwe ganzen zijn altijd erg alert. Als je ook maar iets in hun richting komt, gaan ze op de vleugels. Zou het komen door de jagers die hoorbaar actief zijn verderop in de polder. 
Verder lopend komen we op de dijk deze witte kwikstaart tegen, een van onze meest algemene broedvogels. Ook een zwartborstje zeg maar. Wit is ie trouwens niet maar meer grijs-blauw.
Daar vlak bij grazen de schapen. De lammetjes zijn duidelijk ook op zoek naar de borst. Moeders is geduldig.
Verderop een vogelgeluidje waar ik altijd heel vrolijk van wordt: puttertjes. Helaas wat hoog in de boom en natuurlijk ook tussen de takken. Toch wordt ik blij van deze beigeborstjes.
Hoog over ons hoofd vliegt mevrouw bruine kiekendief. Deze in Nederland uiterst schaarse broedvogel is toch een bijzondere waarneming. Geen briljante foto helaas; een bewijsplaatje zeg maar.
Twee rietgorzen zijn druk met pluizen. Helaas hebben we hier tegenlicht. Niet ideaal natuurlijk. Flink overbelichten en aan de slag in de nabewerking. Het levert hele zachte beelden op. Je vindt het mooi of niet. Ik houd er wel van.
Even verderop nog meer rietgorzen. Hieronder een vrouwtje.

 ... en hier een mannetje. Er staat een zacht briesje waardoor zijn verenpakje een beetje door elkaar waait. Hij zingt I'am Singing in the wind ik zweer het, echt waar!

En dan... eindelijk een blauwborst wat beter voor de lens. Niet de ideale foto, maar ik ben er toch blij mee.


Nou dat was het dan. Met (sociale) afstand het beste rondje van de ochtend.