Geen Common linnets wel andere gewone soorten

Nadat de Common linnet (= kneu) door het songfestival bekend is geworden is het tijd om andere common species onder de aandacht te brengen. Het oorspronkelijke mannetje van De Common linnets kon geloof ik het vrouwje niet bijhouden en is nu alleen (= sneu). Rare vogels die artiesten.

We beginnen met een gewone vogel die zijn nest had gehakt in een boom vlak achter ons huis: de grote bonte specht. Het geluid van de jongen is de hele dag te horen. Heel regelmatig komt een van de ouders een bek met insecten brengen. Op beide foto's zien we het mannetje, met zijn rode achterhoofd, voer brengen.
Het zijn niet de meest briljante fotos, maar omdat het zo'n leuke vogel is heb ik ze toch maar opgenomen in dit blogje.








Van de vogels naar hele gewone plantjes: de grassen. Ik heb van een aantal heel gewone soorten in het parkje bij onze buurt wat bloeiaren gefotografeerd. Ietsje inzoomen en zorgen voor een rustige achtergrond levert een mooi beeld op. Misschien dat echte scherpte nog ontbreekt.




En wat dacht u van deze grote brandnetel. Als je goed kijkt is de bloei best mooi. Ik kies bewust voor een geringe scherptediepte.
 

Nog zo'n heel gewoon bermplantje, de smalle weegbree. Deze soort heeft van die leuke bloeiaartjes. Wist u trouwens dat als u zich geprikt heeft aan de brandnetel hierboven dan de bladeren van de smalle weegbree weer goed helpen tegen de jeuk. 

 





















Dan iets kleurrijkers: de bloem van de gewone braam. Mooi hè zo'n bloemetje helemaal vol met meeldraadjes. De braam hoort tot de familie van de roosachtigen. Je kunt het een beetje zien.
 


In de duinen groeit een ander lid van deze familie: het duinroosje. Die roosjes zijn weer geliefd bij de rozenkevertjes die hier met velen op één bloempje zitten.
 

Een ander bloemetje uit de familie van de roosachtigen is het geel nagelkruid, dat je zowel in de duinen als de stad kunt tegenkomen. Dit exemplaar groeit vlak bij ons huis.



In de duinen leven ook veel zandhagedissen. Ik vond op een parkeerplaatsje een exemplaar dat zich goed had aangepast aan de 2-dimensionale wereld van de wegverhardingen. Het was wel zijn laatste trucje ...

Ik sluit af met twee redelijk algemene bloempjes die er wel spectaculair uitzien: de rietorchis en de lathyrus wikke.
In Hoofddorp staan honderden rietorchissen. Ze zijn niet zo groot als de tropische orchideën, maar als je goed kijkt toch echt prachtig.
 
 








 
Veel mensen hoorden in het songfestival-liedje van de Common Linnets de schoonheid van de eenvoud en het feit dat ze mooi in beeld waren gebracht hielp zeker mee bij het succes. Dat geldt ook een beetje voor de gewone planten- en diersoorten in onze directe omgeving. Als je het juist in beeld brengt ...


1 opmerking:

  1. Een leuk allegaartje. Fraai, die smalle weegbree; je hebt 'm goed weten te isoleren.

    BeantwoordenVerwijderen